Ga naar de inhoud

ESDR therapie: EMDR voor paarden

Paarden geholpen
0 +

ESDR therapie: EMDR voor paarden

ESDR® therapie is een vorm van stress verwerking voor paarden, het is afgeleid van de succesvolle EMDR therapie. Paarden kunnen gedurende hun leven verschillende angst en stress reacties ontwikkelen, wat zich vaak uit in probleemgedrag. Omdat in veel gevallen angst de basis van het probleem is, kan ESDR therapie een uitkomst bieden.

We werken met een speciaal ESDR tuig waarbij er afwisselend links en rechts trillingen worden gegeven ter hoogte van de schouder. Op deze manier worden beide hersenhelften van het paard geactiveerd. Wanneer we dit toepassen op het moment dat de spanning opbouwt, krijgen de hersenen veel informatie te verwerken en wordt het werkgeheugen overbelast. Hierdoor kunnen zij niet meer volledig focussen op hetgeen dat zij spannend vinden en kan de negatieve lading vervagen. Hierdoor kan het paard zich beter concentreren en vloeit de spanning af.

ESDR therapie is geschikt voor paarden die te maken hebben met angst, spanning en/ of trauma.

ESDR therapie toepassingen

Voorbeelden waarvoor ESDR therapie een uitkomst kan bieden:

 • Trailer(laad) problemen
 • Hoge basisspanning en hoge spierspanning
 • Problemen met op- en afstappen
 • Zadel- en singeldwang
 • Spanning opbouwen tijdens de training
 • Angst voor tegenliggers/ tegemoetkomende paarden
 • Angst voor de dierenarts/ behandelaar
 • Verlatingsangst
 • Angst voor smalle doorgangen
 • Spanning op vreemd/ ander terrein
 • Angst voor objecten of hindernissen

Of andere situaties waarin angst of spanning een rol spelen. 

ESDR therapie behandeling

Intake

Op het moment dat je een aanvraag doet zullen we samen de situatie bespreken om te kijken of ESDR therapie een uitkomst kan bieden. Belangrijk is dat de onderliggende oorzaak van het probleem spanning of angst is. Een intake is altijd vrijblijvend. 

Eerste ESDR sessie

Tijdens de eerste ESDR sessie laten we het paard wennen aan het tuig en de trillingen van de ESDR apparatuur. Deze trillingen werken afwisselend links en rechts van het schouderblad, hierdoor wordt het werkgeheugen overbelast waardoor het paard zich niet meer volledig kan concentreren op hetgeen dat hij spannend vindt. 

Naast dat we het paard goed observeren en zijn lichaamstaal in de gaten houden werken we ook met behulp van een hartslag meter. Dit maakt de spanning duidelijk meetbaar, op het moment dat een paard spanning opbouwt gaat zijn hartslag omhoog. 

Zodra het paard aan het tuig gewend is kunnen we beginnen met behandelen van de spannende situatie. We bouwen dit in kleine stapjes op en tegelijkertijd werken we met de ESDR therapie. Op die manier kan de lading van het spannende vervagen en komt er meer rust en ontspanning voor in de plaats. 

Belangrijk in dit proces is dat we bij het begin beginnen, vaak begint de spanning al voordat het echt groot wordt. Dit zullen we dan ook meenemen tijdens de sessies. 

Na de sessie

Na de sessie kan het paard erg moe zijn. ESDR therapie is mentaal hard werken en daarom is het belangrijk dat het paard na de behandeling voldoende rust krijgt. Vaak werkt de ESDR nog een paar dagen door waardoor ook in de dagen erna nog verbetering te zien kan zijn. Daarnaast zal een paard ook bepaalde ontstane patronen moeten afleren. Een enkele keer komt het voor dat het paard na de sessie iets gevoeliger is, dit trekt altijd na een paar dagen weer weg. 

Vervolg sessies

Aan de hand van de eerste afspraak bespreken we samen over het vervolg van de behandeling. Van te voren is niet altijd in te schatten hoeveel sessies een paard nodig heeft. Gemiddeld zijn dit 3-5 sessies per situatie maar er zijn ook paarden die meer of minder tijd nodig hebben. Meestal werk ik met 1 tot 3 weken tussentijd per afspraak. 

Tussen de afspraken in

Afhankelijk van de situatie en de hulpvraag krijgen jullie tijdens de ESDR behandeling ook tips en aanwijzingen om zelf verder te oefenen. Daarnaast is het vrijwel altijd zinvol om tussen de sessies door te oefenen en de huidige training voort te zetten. Tussen de afspraken door ben ik ook bereikbaar om vragen te beantwoorden. 

Befor & After video

Hoe ESDR therapie anderen ook geholpen heeft

ESDR therapie, de behandeling

ESDR therapie

30 minuten € 55
60 minuten € 85
Reiskosten per km € 0,40