Ga naar de inhoud

ESDR en les

ESDR en les

Spanning gaat bijna altijd gepaard met ontwikkelde gedragspatronen. Denk bijvoorbeeld aan een paard dat telkens in jouw persoonlijke ruimte komt, of altijd net iets harder willen lopen dan dat jij van hem vraagt. Op het moment dat de spanning afneemt ontstaat er weer ruimte om te leren. Daarom is het naast de ESDR ook goed om te werken aan de communicatie met je paard. 

Tijdens de ESDR sessies is er altijd ruimte om nieuwe technieken aan te leren. Dit kan zijn in de omgang en het grondwerk met je paard maar ook tijdens het rijden. 

Tegelijkertijd staat het je tijdens de ESDR sessies vrij om je eigen werkwijze en trainingsmethodes aan te houden. ESDR is geen training, maar echt een behandelvorm en kan dus worden toegepast in diverse trainingsstijlen. Wel is het belangrijk dat je paard voldoende ruimte krijgt om de spanning los te laten en de behandeling te verwerken. 

Hoe ik jullie kan helpen

Grondwerk en Gedrag

Wat paarden het meeste rust geeft is duidelijkheid. Tijdens mijn werk als instructeur en tijdens alle ESDR sessies die ik geef, zie ik elk paard rust en ontspanning vinden op het moment dat ze duidelijkheid krijgen en weten wat ze aan je hebben. Precies op een manier waarbij je zowel kalm en vriendelijk blijft als ook duidelijk en direct. 

Als die balans er is dan kun je werken met alle trainingstechnieken van de wereld en maakt het niet zo heel veel uit wat je precies toepast.

Zelf werk ik graag met een beetje van alles, ik heb mij in verschillende trainingswijzen verdiept en heb daar mijn eigen werkwijze van gemaakt. Verbinding met je paard en het gevoel achter de techniek is het belangrijkst, uiteindelijk wil je zo klein en subtiel mogelijk met je paard kunnen communiceren. 

Dressuur

Tijdens de ESDR sessies onder het zadel is dressuur vaak van groot belang. Dat hoeft niet ingewikkeld en moeilijk te zijn, je doet al aan dressuur als je je paard in balans door de rijbak stuurt. Spanning uit zich namelijk niet alleen mentaal maar vrijwel altijd ook fysiek. Het gaat twee kanten op, dus op het moment dat we ons paard mentaal helpen meer rust en ontspanning te vinden zal hij dat ook in zijn lijf gaan ervaren. Op het moment dat we zijn lijf ook gaan ondersteunen om te ontspannen geeft dat ook een signaal af naar zijn mentale gevoel van (ont)spanning. 

Hierin kijk ik altijd naar; wat moet eerst. Soms moeten we je paard eerst gewoon hele simpele opdrachten geven zodat er focus komt en sturen we letterlijk van A naar B. In andere gevallen is het belangrijk dat je paard zachtheid in zijn lijf gaat ervaren en echt loslaat in al zijn spieren, op dat moment kunnen we bijvoorbeeld werken aan buiging door het hele lijf. Ook verticale balans speelt een belangrijke rol in de ontspanning van je paard. 

Houding van de ruiter

Als we op ons paard zitten speelt onze eigen houding een grote rol. Een kleine verandering in je houding kan voor je paard een groot verschil maken. Op het moment dat je bij mij komt voor ESDR tijdens het rijden is er natuurlijk sprake van spanning bij je paard, dit heeft veelal ook invloed op jou als ruiter. Ik vind het belangrijk dat jij je comfortabel en veilig voelt op je paard, zowel in hoe je technisch en stabiel kunt zitten als ook mentaal. Hier help ik je tijdens de sessies bij. Ik ben jarenlang gespecialiseerd houding en zit instructeur geweest en neem dit ook nu nog dagelijks mee in mijn werk. 

Praktisch

Indien dit aan de orde is zit les en advies standaard bij de ESDR sessie in. Niet alle vormen van stress en spanning vragen om ondersteuning in de training. In sommige gevallen is er zoveel te leren over bijvoorbeeld grondwerk technieken of juist dressuurmatig rijden dat het niet past in de ESDR sessie, in dat geval is het mogelijk om apart les te volgen naast de ESDR.