Ga naar de inhoud

Over Renalda

Jaar ervaring
+
Landen gewoond en gewerkt
in
Mijn eerste kennismaking met ESDR therapie..

Heb ik volledig te danken aan mijn lieve ruin Atish. Hij is al vanaf zijn geboorte bij mij en ondanks onze hechte vriendschap hebben we van begin af aan gestruggeld.

Hij bouwde snel spanning op en zijn eerste reactie op iets moeilijks was altijd ertegen vechten. Ondanks jaren van training, ook samen met diverse andere professionals, bleef hij snel spanning opbouwen. ESDR therapie was echt onze laatste hoop en als ik heel eerlijk ben leek het me te mooi om waar te zijn.

Toch zijn we ervoor gegaan en echt, na 3 sessies hadden we een ander paard in handen! Hij werd bereikbaar en als hij iets spannend vond konden we blijven communiceren. Zo ontstond er ruimte voor hem om te leren.

Dit heeft me zo geïnspireerd dat ik in 2022 de opleiding tot ESDR therapeut heb gevolgd en geregistreerd ESDR therapeut ben geworden. Zo hoop ik veel paarden te kunnen helpen meer rust en ontspanning te vinden, in voor hen spannende situaties. 

lieveamira
Naamloos-1
IMG_5357
IMG_7426
DSC09154-bewerkt-bewerkt
IMG_1468
IMG_1325
_MG_1952
naamloos

Renalda in het kort

Op mijn 14e ben ik begonnen met lesgeven, dit groeide al gauw uit tot een eigen rijschool waar ik lesgaf aan 35 leerlingen per week. Tijdens deze lessen stond paarden welzijn altijd centraal. 

Na mijn studie gooide ik het roer om en vertrok samen met mijn 6 paarden naar Frankrijk. Vervolgens reisde ik bijna 5 jaar lang half Europa door om te kunnen leren van een aantal van de beste paarden trainers in hun vak.

Inmiddels heb ik honderden combinaties mogen helpen en leer paard en ruiter op een eerlijke en correcte manier dressuurmatig te trainen. Zowel onder het zadel als aan de hand. 

Daarnaast help ik dagelijks angstige en soms zelfs getraumatiseerde paarden met behulp van ESDR therapie. Om zo weer rust en vertrouwen te krijgen in voor hen spannende situaties. 

Op een klassieke rijschool in Portugal werd ik geraakt door een gevoel van bestemming

Tijdens mijn opleiding was ik een beetje een outsider, ik twijfelde enorm aan de manier waarop ik over dressuur rijden leerde en wilde het liefst mijn paarden zo veel mogelijk lange teugels geven. Regelmatig kreeg ik het commentaar dat ik mijn paard niet “aan de teugel reed”… Ik miste de kennis én de docenten die mij leerden over goed bewegen en correcte dressuur. 

Dus toen ik tijdens een van mijn stages voor het eerst kennis maakte met het werken aan de hand, ging er een wereld voor me open. Dit was een manier van dressuurmatig trainen die veel beter bij mij paste. Het wekte mijn interesse in het fysiek verbeteren en trainen van het paardenlijf. Ik had het geluk dat ik op mijn stageplek het vertrouwen én de vrije teugel kreeg om van alles met de paarden uit te proberen zo kwam ik al gauw uit bij de klassieke rijkunst en werd ook de dressuur onder het zadel echt een feest. 

Na mijn studie ben ik gaan reizen, om te kunnen leren van een aantal van de beste trainers in hun vak.

Ik volgde dressuur clinics bij Anja Beran en heb mogen werken op de rijschool van Antonio Borba Monteiro, één van de grootmeesters van de klassieke rijschool in Portugal. Hier ben ik diep geraakt door een gevoel van bestemming. Ik genoot van het feit dat mijn achtertuin een constante paardenshow was waarin gereden werd tot op het hoogste niveau, terwijl in diezelfde rijbaan iemand zijn eerste rijles kreeg. Ik genoot van het leren en het dansen met de paarden, de souplesse en het gemak waarmee deze paarden hun oefeningen uitvoerden. Ik leerde dat ik alles moest oplossen met zijgangen, leerde piaffe, passage en galoppirouettes te rijden. Dit plezier en dit gevoel hebben me nooit meer los gelaten en zijn onderdeel geworden van wat mij drijft.

Omdat leren over goed bewegen nooit af is, ben ik mij altijd verder blijven ontwikkelen. Ik verdiepte me o.a. in de Connected Riding waar ik meer eenheid in de beweging vond en op dit moment volg ik lessen in het herstellen van de verticale balans, wat voor mij een absoluut missend puzzelstukje was. Eerlijke nageeflijkheid op een toegankelijke manier, precies waar ik 20 jaar geleden al naar zocht!

Dé meest leerzame periode in mijn tijd als Centered Riding student in Zwitserland

Naast mijn achtergrond in de klassieke rijkunst heb ik een groot deel van mijn opleiding besteed aan de houding van de ruiter. Ik vind het geweldig om te ontdekken hoe ons lichaam in elkaar zit en hoe beweging tot stand komt. Hoe we zo soepel en ontspannen mogelijk op ons paard kunnen zitten en vanuit zachtheid hulpen kunnen geven. Daarom ook dat ik zo’n acht jaar Centered Riding instructeur ben geweest en een aantal jaar heb gewerkt als working student bij Christa Müller, één van de level IV instructeurs.

Deze periode is een van de meest leerzame periodes in mijn leven geweest. Ik mocht 7 dagen in de week onbeperkt luisteren naar- en vragen stellen aan een internationaal Centered Riding instructeur met ongelofelijk veel kennis over biomechanica van zowel mens als paard. Daarbij werkt ze ook nog eens met heel veel verschillende trainers van over de hele wereld. Naast alle stalwerkzaamheden trainde ik dagelijks vaak wel 8 paarden, volgde lessen en kon zoveel mogelijk clinics bijwonen.

Horsemanship: goede communicatie is essentieel

Verbinding en contact vind ik het allerbelangrijkste in de omgang met paarden, dicht bij je gevoel blijven. Paarden zijn vaak onze beste maatjes en hen op die manier behandelen staat voor mij op nummer één. 

Naast een fijne verbinding, is communicatie natuurlijk essentieel. Tijdens mijn werk als instructeur en tijdens alle ESDR sessies die ik geef, zie ik elk paard rust en ontspanning vinden op het moment dat ze duidelijkheid krijgen en weten wat ze aan je hebben. Precies op een manier waarbij je zowel kalm en vriendelijk blijft als ook duidelijk en direct. 

Als die balans er is dan kun je werken met alle (paardvriendelijke) trainingstechnieken van de wereld en maakt het niet zo heel veel uit wat je precies toepast. Zelf werk ik graag met een beetje van alles, ik heb me door de jaren heen verdiept in verschillende trainers en werkwijzen waaronder o.a. Freestyle van Emiel Voest, Featherlight, TRT-method, TT-team van Linda Tellington-Jones, Hempfling en momenteel lees ik de Paardentaal boeken van Sharon Wilsie. 

Opleiding & Achtergrond

2022 ESDR therapie opleiding Stal de Flint

2011 – 2018 Centered Riding level I en II incl. bijbehorende bijscholing

2012 – 2017 Working Student op verschillende internationale stallen

2008 – 2012 Paardenhouderij en Management

2007 – heden Werkzaam als trainer en instructeur 

2014 – 2017 Working Student Christa Müller, Centered Riding level IV instructeur

2015 – 2016 Working Student Antonio Borba Monteiro, grootmeester aan de Portuguese School of Equestrian Art 

2013 Elevage Al Mouneira, endurance

2008 – 2016 Marjans Paardenschool, klassieke dressuur, houding en zit, hoefbekappen, paarden gedrag, loswerken volgens Klaus Hempfling stijl

2011 Stage Florien de Graaf, academische rijkunst

2008 – 2012 Diverse stages op verschillende type stallen (sport, fokkerij, aqua-therapie)

Heden

Klassieke Dressuur lessen bij Anne van Diemen

Lessen verticale balans bij Takt instructeur Esther van Oorspronk

Houding, Zit en Ruiterfitness bij Linda Hissink

2022 Featherlight masterclass problem solving

2020 – 2021 Lessen bij Cornerstone Horsemanship

2017 Klassieke dressuur lessen Charmaine van den Berg

2016

  • Diverse cursussen Connected Riding en Groundwork
  • Dual aktivierung en equikinetic half jaar training
  • Cursus Equine Nervous System part I en II bij Debbie Davies
  •  

2015

  • Diverse klassieke dressuur clinics Anja Beran
  • Lessen en cursus Alexander techniek 
  •  

2014 

  • Hoefbekappen Heleen Davies
  • In balans longeren Babette Teschen en Maike Knifka
  • TTeam en TTouch

2023 Road to Collection phase 1 Kelly de Geus 

2022 – 2023 Human & Horse online academy

2022 Takt online: oefeningen voor herstel verticale balans

2021 – 2022 Featherlight academy