Ga naar de inhoud

Over Renalda

Wie is Renalda in het kort?

17 jaar ervaring in lesgeven met paarden.

6 jaar een eigen rijschool gehad.

Momenteel 3 eigen haflingers.

5 jaar door Europa gereisd om te werken met een aantal van de beste trainers in hun vak. 

Altijd in ontwikkeling en nooit uitgeleerd. 

Motto: droom niet je hele leven, leef je hele droom.

In eenheid met paarden zijn betekent je hart openen en je tot in het diepst kunnen verbinden met dit prachtige wezen. De puur en oprechtheid van deze dieren is iets waar wij als mens dagelijks van kunnen leren.

Door op deze wijze met paarden te zijn heb ik van jongs af aan altijd heel goed geweten wat ik wilde, ik volgde mijn hart en maakte mijn dromen waar. Zo heb ik toen ik begin twintig was mogen werken op de rijschool van één van de grootmeesters van de klassieke rijschool in Portugal. Hier ben ik diep geraakt door een gevoel van bestemming. Ik vond het geweldig om te kunnen leren en genoot van het feit dat mijn achtertuin een constante paardenshow was waarin gereden werd tot op het hoogste niveau, terwijl in diezelfde rijbaan iemand zijn eerste rijles kreeg. Ik genoot van het leren en het dansen met de paarden, de souplesse en het gemak waarmee deze paarden hun oefeningen uitvoerden. Dit plezier en dit gevoel hebben me nooit meer los gelaten en zijn onderdeel geworden van wat mij drijft.

Wat jouw vraag ook is en voor welke dromen of uitdagingen jij en je paard ook staan, ik hoop je te kunnen helpen het plezier in de leerweg te ervaren en te genieten van elke stap die jullie maken.

Naast mijn achtergrond in de klassieke rijkunst heb ik een groot deel van mijn opleiding besteed aan de houding van de ruiter. Ik vind het geweldig om te ontdekken hoe ons lichaam in elkaar zit en hoe beweging tot stand komt. Hoe we zo soepel en ontspannen mogelijk op ons paard kunnen zitten en vanuit zachtheid hulpen kunnen geven. Daarom ook dat ik zo’n acht jaar Centered Riding instructeur ben geweest en een aantal jaar heb gewerkt als working student bij één van de level IV instructeurs. Het was tijdens deze periode dat mijn passie voor anatomie en biomechanica van het paard een enorme boost kreeg. Van nature heb ik een goed oog voor correct lichaamsgebruik en of een paard wel of niet in balans loopt. Mede door alle lessen en clinics die ik heb mogen volgen is mijn kennis enorm vergroot en begrijp ik nu meer van dit bijzondere systeem. 

Door de jaren heen heb ik met veel verschillende ruiters en hun paarden mogen werken. Vijf jaar lang heb ik door Europa gereisd, om zo meer te leren en ervaring op te doen op nationale en internationale stallen. Ik heb mogen werken voor verschillende trainers en heb overal puzzelstukjes voor mijn huidige manier van werken verzameld. In de manier waarop ik omga met paarden maak ik geen onderscheid tussen verschillende trainingsmethodes. Ik voeg de technieken samen met als doel om op ieder niveau een blij, gezond en correct bewegend paard te ontwikkelen. 

Ik zal me even voorstellen, mijn naam is Renalda Reitsma en ik woon samen met mijn paarden in Laag Zuthem, een klein dorpje nabij Zwolle. Al mijn hele leven zijn paarden mijn grootste passie en de liefde die ik voor deze dieren voel is onbeschrijfelijk. Dagelijks ben ik tussen mijn paarden te vinden en geniet ik van hun aanwezigheid in mijn leven. Naast dat ik het heerlijk vind om met ze te trainen en ons verder te ontwikkelen, geniet ik net zoveel van de verzorging en het samenzijn met mijn paarden. 

Droom niet je hele leven, maar leef je hele droom is één van de levensmotto’s die ik als kind al naleefde. Daarom ook dat ik op mijn veertiende mijn eigen rijschooltje begon, wat al gauw leidde tot mijn eigen bedrijf. Hier is uiteindelijk Equilution uit ontstaan, de naam Equilution is een samenvoeging van equi en evolution. Dit staat voor de groei en ontwikkeling die we kunnen doormaken samen met ons paard. Ik vind het geweldig om paard en mens nieuwe puzzelstukjes te kunnen bieden die hun helpen te groeien en verder te komen dan waar ze vandaag staan. Paarden tot bloei zien komen vind ik het mooiste wat er is! Of dit nu het loslaten van een oude angst, of het leren van een nieuwe oefening is, ik vind het geweldig om dit te mogen zien en begeleiden.

Mijn eerste kennismaking met ESDR therapie..

Heb ik volledig te danken aan mijn lieve ruin Atish. Hij is al vanaf zijn geboorte bij mij en ondanks onze hechte vriendschap hebben we van begin af aan getruggeld.

Hij bouwde snel spanning op en zijn eerste reactie op iets moeilijks was altijd ertegen vechten. Ondanks jaren van training, ook samen met diverse andere professionals, bleef hij snel spanning opbouwen. ESDR therapie was echt onze laatste hoop en als ik heel eerlijk ben leek het me te mooi om waar te zijn.

Toch zijn we ervoor gegaan en echt, na 3 sessies hadden we een ander paard in handen! Hij werd bereikbaar en als hij iets spannend vond konden we blijven communiceren. Zo ontstond er ruimte voor hem om te leren.

Dit heeft me zo geïnspireerd dat ik in 2022 de opleiding tot ESDR therapeut heb gevolgd en geregistreerd ESDR therapeut ben geworden. Zo hoop ik veel paarden te kunnen helpen meer rust en ontspanning te vinden, in voor hen spannende situaties. 

Horsemanship

Een paardvriendelijke omgang is altijd een van mijn belangrijkste waarden geweest. Paarden zijn vaak onze beste maatjes en hen op die manier behandelen staat voor mij op nummer één. 

Verbinding en contact vindt ik het allerbelangrijkste in de omgang met paarden, dicht bij je gevoel kunnen blijven. Daarbij heb ik me door de jaren heen verdiept in verschillende trainers en werkwijzen waaronder o.a. Freestyle van Emiel Voest, Featherlight, TRT-method, TT-team van Linda Tellington-Jones en Paardentaal van Sharon Wilsie. Ik volg nooit 1 specifieke werkwijze, maar combineer naar wat past bij mens en paard. 

Opleiding & Achtergrond

2022 ESDR therapie opleiding Stal de Flint

2011 – 2018 Centered Riding level I en II incl. bijbehorende bijscholing

2012 – 2017 Working Student op verschillende internationale stallen

2008 – 2012 Paardenhouderij en Management

2007 – heden Werkzaam als trainer en instructeur 

2014 – 2017 Working Student Christa Müller, Centered Riding level IV instructeur

2015 – 2016 Working Student Antonio Borba Monteiro, grootmeester aan de Portuguese School of Equestrian Art 

2013 Elevage Al Mouneira, endurance

2008 – 2016 Marjans Paardenschool, klassieke dressuur, houding en zit, hoefbekappen, paarden gedrag, loswerken volgens Klaus Hempfling stijl

2011 Stage Florien de Graaf, academische rijkunst

2008 – 2012 Diverse stages op verschillende type stallen

Heden

Klassieke Dressuur lessen bij Anne van Diemen

Lessen verticale balans bij Takt instructeur Esther van Oorspronk

Houding, Zit en Ruiterfitness bij Linda Hissink

2022 Featherlight masterclass problem solving

2020 – 2021 Lessen bij Cornerstone Horsemanship

2017 Klassieke dressuur lessen Charmaine van den Berg

2016

  • Diverse cursussen Connected Riding en Groundwork
  • Dual aktivierung en equikinetic half jaar training
  • Cursus Equine Nervous System part I en II bij Debbie Davies
  •  

2015

  • Diverse klassieke dressuur clinics Anja Beran
  • Lessen en cursus Alexander techniek 
  •  

2014 

  • Hoefbekappen Heleen Davies
  • In balans longeren Babette Teschen en Maike Knifka
  • TTeam en TTouch

2023 Road to Collection phase 1 Kelly de Geus 

2022 – 2023 Human & Horse online academy

2022 Takt online: oefeningen voor herstel verticale balans

2021 – 2022 Featherlight academy